POLFINALE, 25.9.2019
FBK Insport Škofja Loka 17 : 4 FBK Olimpija
FINALE, 26.9.2020
FBK Polanska Banda 4 : 13 FBK Insport Škofja Loka
V Gorenji vasi je pretekli vikend v luči korona ukrepov potekal zaključni turnir najboljše četverice slovenske floorball lige. Po rutinirani zmagi, v petek, nad številčno močno oslabljeno FBK Olimpijo je v soboto Ločane na zadnji oviri do naslova čakala ekipe Polanska Banda. Ponovitev lanskega finala, želja Insporta po ubranitvi naslova ter želja Polancev po prvem naslovu so bili razlogi, ki so obetali, da bomo spremljali dobro floorball tekmo, oziroma najboljšo, ki jo trenutno premore slovenski floorball.
Finale se je začel kot se za finale spodobi, z začetnim tipanjem obeh ekip, vendar pa nobeni ekipi v prvih 10 minutah prve tretjine ni uspelo zadeti, kaj šele si priigrati večje rezultatske prednosti. Globoko čez polovico prve tretjine pa so povedli gostje iz Škofje Loke preko kapetana Anžeta Burnika. To je Insportovce sprostilo, natančneje Lovra Oblaka, ki je v razmahu dveh minut zadel kar dvakrat. Na drugi strani pa prav tako niso stali križem rok. Loško premoč so utišali z dvema hitrima zadetkoma ter se Ločanom približali na gol zaostanka. Do konca prve tretjine pa so pobudo ponovno prevzeli loški floorballisti in še z 2 zadetkoma (enim ob zadnjem pisku sirene) poskrbeli da je na semaforju po prvi tretjini pisalo 2:5.
Drugo tretjino so ponovno bolje začeli Ločani in z dvema hitrima zadetkoma povečali prednost. Na drugi strani pa so si  večni rivali iz Polanske doline pripravljali vedno več nevarnih strelov, vendar jih je uspešno krotil gostujoči vratar Kržišnik. Sledila je tudi 2-minutna kazen za Polance, ki pa je Insport ni znal pretvoriti v zadetek. Rezultat po koncu 2 tretjine je bil 3:7.
V tretjo tretjino so Ločani vstopili odločno z mislijo, da dosežejo še nekaj zadetkov in se tako dokončno odlepijo od nasprotnika. To nalogo so opravili z odliko in v zadnji tretjini kar šestkrat matirali domačega vratarja, za nasprotnike pa je lep zadetek dosegel Stanonik. Zadnjih 10 minut finala je vratarja gostov Kržišnika zamenjal Eržen, ki se je prav tako izkazal z nekaj obrambami, igralci v polju pa so tekmo mirno pripeljali do konca.
Insport je torej s končnim rezultatom 3:14 prišel do novega naslova državnih prvakov in tako v letošnji precej čudni sezoni obranil oba naslova iz pretekle sezone, tistega v mednarodni floorball ligi IFL in domačega. V ligi IFL so Ločani utrpeli 4 poraze: dvakrat so na nedeljo izgubili proti FBC Borovnici, na gostovanjih pa sta bila močnejša SZPF Komarom (prav tako na nedeljo) in VSV iz Beljaka. V državnem prvenstvu pa naši člani niso utrpeli poraza. Imamo tudi svojega predstavnika v idealni peterki IFL lige – to je Luka Peklaj, najboljši vratar državnega prvenstva za sezono 2019/20 pa je naš Jan Eržen.
To naj si bodi vse za to dolgo sezono 2019/20, ki je sicer že močno zakorakala v naslednjo. Ob tej priliki bi se radi zahvalili vsem gledalcem, podpornikom, navijačem, sponzorjem ter vsem ostalim, ki tako ali drugače pripomorete k temu da loški floorball klub Insport nekaj velja hkrati pa tudi upamo da se v luči trenutnega stanja kmalu vidimo v živo v loški Trdnjavi – Športni dvorani Poden, kjer bo Insport koval nove uspehe že v sezoni 2020/21.
Tekst: AH
Foto: MS