Da ima Insport veliko mladih in zelo nadarjenih igralcev, je jasno. In da ti igralci lahko vzamejo mero tudi veliko večjim in na papirju močnejšim ekipam, pa so mladci dokazali na nedavnem Praga Games. Fantje iz ekipe B18 so se namreč prebili vse do ¼ finala, kar je eden največjih uspehov slovenskega floorballa na mednarodnih turnirjih.

S tem se je ekipa B18 uvrstila med osem najboljših, torej na mesta od 5 do 8, kar je v družbi še 39 ekip iz pretežno floorballovskih velesil odličen rezultat. Poleg ekipe B18 smo nastopali še v B15 in B13, in tudi ti ekipi sta bili naravnost odlični. B15 so se uvrstili med 25. in 32. mesto (med 60 ekipami), medtem ko so najmlajši B13 zaigrali v polfinalu B in se na koncu uvrstili na 19. oziroma 20. skupno mesto med 48 ekipami.

»Praga Games je v vseh pogledih povsem drugačen turnir kot United World Games v Celovcu, kjer smo dominirali. V Prago smo se kljub izredni popotnici iz Avstrije podali zgolj po nabiranje izkušenj in z željo turnir končati v vseh kategorijah med prvih 32 ekip. Vedeti moramo, da je na Prague Games konkurenca veliko močnejša, saj ekipe prihajajo predvsem iz floorball velesil Češke, Finske in Švedske, ki so, tudi zaradi tradicije in obsega njihovega športa, nekaj korakov pred slovenskim floorballom,« je povedal trener ekip Gorazd Tomc.

Fantje so zadnja dva meseca intenzivno trenirali štirikrat na teden, zagnanost pa se je na koncu bogato obrestovala. »Poudariti moram, da so se v sklopu teh priprav igralci B13 in B15 prvič resno soočili z velikim floorballom, zato je bilo v sklopu teh priprav kar veliko učenja kako igrati. Pred začetkom turnirja smo odigrali še dve prijateljski tekmi s Sparto iz Prage, kar nam je pomagalo potem bolje vstopiti v sam turnir,« je dodal Tomc.

dscf2370m dscf2942m dscf2997m dscf2621m

Turnir v Pragi so Insportove ekipe začele dobro, skupinski del sta ekipi B13 in B15 sklenili z drugim mestom v skupini, Insport B18 pa kot prvi v skupini, kar je bilo kar veliko presenečenje glede na dejstvo, da smo v skupini nastopili z dvema švedskima ekipama. Glede na dejstvo, da je ekipa Vitkovice, ki je našo ekipo B13 premagala, bila kasneje diskvalificirana zaradi goljufanja z igralci, lahko rečemo, da so bili tudi B13 v rednem delu neporaženi.

V sklepne boje je prva vstopila B15 proti kasnejšim zmagovalcem turnirja s Slovaške. Nasprotnik je bil izrazito premočan, zato drugega
kot uvrstitev v B finale ni bilo za pričakovati. V prvem krogu B finala pa nam potem igra ni stekla in tako je ekipa B15 tekmovanje končala
med 25. in 32. mestom.

Ekipa B13 se sicer po minimalnem porazu z 1:0 v 1/32 finala proti ekipi Pixbo ni uvrstila v finale A, a so s tem v nadaljevanju dobili možnost igrati proti sebi konkurenčnejšim ekipam in to priložnost dodobra izkoristili ter tako prišli vse do polfinala v razvrstitvi od 17. do 32. mesta. Njihov končni dosežek je 19. oziroma 20. mesto, a še pomembnejše od tega so izkušnje, ki so jih pridobili po sedmih odigranih tekmah.

dscf3570m 20148616_10209977503049244_599382271_o dscf3530m dscf3465m
Vsekakor najuspešnejša pa je bila ekipa B18, ki se je zavihtela kar med prvih osem ekip tega tekmovanja. »V kakšni močni družbi smo se znašli, se zavedamo šele sedaj, ko analiziramo tekmovanje. Končno peto do osmo mesto je zagotovo največji mednarodni uspeh kluba, igralcem pa nagrada za dosedanje marljivo delo in vsekakor velika vzpodbuda za delo v naprej,« je sklenil Tomc.

 

pg-b13-rezultati

 

pg-b15-rezultati

 

pg-b18-rezultati

Če torej povzamemo dogajanje, je bilo to “švedsko” leto, saj nam do sedaj žreb še nikoli ni dodelil toliko ekip s Švedske. Ponujeno smo dodobra izkoristili in domov prinesli obilo novih izkušenj, znanja, novih poznanstev, okrepili smo samozavest in predvsem dobili potrditev, da v klubu delamo kvalitetno in pravilno, kar nam vliva nove energije za delo v naprej.

 

dscf2487m dscf3121m dscf3784m s0103346m

 

Naj še statistično sklenemo dogajanje po koncu državnega prvenstva in dveh velikih mednarodnih floorball tekmovanjih (United World Games in Prague Games). Tako lahko ugotovimo, da so naši fantje, torej vse tri ekipe skupaj, na 36 tekmah zabeležili:

– 26 zmag (4 proti Švedom, 1 proti Fincem, 5 proti Čehom, 1 proti Švicarjem, 3 proti Nemcem, 12 proti Avstrijcem)

– 1 neodločen (s Čehi)

– 9 porazov (5 proti Švedom, 1 proti Čehom, 1 proti Slovakom, 2 proti Avstrijcem)

– dosegli 200 zadetkov in jih prejeli 108,

in dosegli:

– 3x prvo mesto in zlate medalje na United World Games

– 5. do 8. mesto na Prague Games B18

– 19. do 20. mesto na Prague Games B13

–  25. do 32. mesto na Prague Games B15

»Imamo pa tudi veliko srečo, da je mladina taka kot je, izvrstna in pripravljena za delo. Brez pomoči staršev, ki so nam vedno stali ob strani in nas vse vzpodbujali, s tribun, na poti, nam pomagali pri pripravah, organizaciji in na splošno skrbeli za odlično vzdušje, nam vse to dejansko ne bi uspelo. Pravo pozitivno razmišljanje in pristop je tisto kar šteje. Hvala še enkrat,« je na koncu še povedal Gorazd Tomc.

Seveda pa se moramo zahvaliti tudi našim pokroviteljem, ki so podprli ta uspešen projekt, in pokazali, da verjamemejo v naše igralce: Adriatic Slovenica, Agrimat, Interlogis, avtomehanika Krmelj, Projektiranje Mrak, Oblaček d.o.o., Mesarstvo Oblak, Orodjarstvo Peklaj, OSM, SOFER.

Mi pa dodajmo, da so uspehi tudi plod dela gonilne sile Insporta Gorazda Tomca in dela ostalih članov kluba (omenimo Gašperja Trilerja, ki je bil v vlogi tako trenerja kot igralca, in trenerja vratarjev Andraža Zupančiča), trenerjev kot je Jani Šubic, mlajših igralcev, ki že prevzemajo tudi trenerske funkcije (Gašper Dagarin, Anže Habjan in Lovro Žnidar), ter seveda vodstva kluba s predsednikom Boštjanom Notarjem, ki skrbi, da imajo fantje čim boljše pogoje za delo.

Zdaj si bodo fantje privoščili zaslužen počitek in se predali uživanju na počitnicah, nekoliko premešana članska ekipa pa se bo sredi avgusta tudi podala v Prago na tradicionalni Czech Open.

 

dscf3482m dscf3528m s0052885m s0173564m

foto: Tone Podobnik